Z kuşağı, orta düzey yöneticiliğe “hayır” diyor. Peki neden?
Z kuşağı, orta düzey yöneticilik rollerinin ya kaldırılması ya da yeniden düzenlenmesi gerektiğini düşünüyor. Bunun en büyük nedeni, bu pozisyonlardaki iş yükünün fazla olmasına rağmen sağlanan ödüllerin yetersiz kalması.
Londra merkezli İK danışmanlık şirketi Robert Walters’ın araştırmasına göre, Z kuşağının yüzde 52’si orta düzey yöneticilik pozisyonları için harcanan emeğin buna değmediğini düşünüyor. Bu oran Fransa’da yüzde 77, Belçika’da yüzde 42 ve İsviçre’de yüzde 30 olarak ölçüldü.
Katılımcıların yüzde 69’u, orta düzey yöneticilik rollerinin yüksek stresli ve düşük ödüllü olduğunu düşünüyor. Daha uzun çalışma saatleri ve artan sorumluluklara rağmen maaş artışının çok az olması ya da hiç olmaması bu görüşü destekliyor.
Z kuşağının yüzde 36’sı orta düzey yöneticilik pozisyonunda çalışmayı kabul edebileceğini, yüzde 16’sı ise kesinlikle bu tür bir rolden uzak duracağını belirtiyor. Kariyer planları sorulduğunda ise Z kuşağının yüzde 72’si, yöneticilik rolü üstlenmek yerine kişisel gelişim ve beceri kazanmaya odaklanmanın daha iyi bir seçenek olduğunu ifade ediyor.
Robert Walters Direktörlerinden Lucy Bisset ise konuya ilişkin, “Orta düzey yönetici rollerini üstlenmeye yönelik bu isteksizlik, ilerleyen dönemlerde işverenler için sorun yaratabilir” diyor.
Büyük şirketlerin son dönemde bu pozisyonlardaki çalışanları işten çıkarması da genç nesli bu rollerden uzaklaştırıyor. Google, Amazon ve Meta gibi firmalar, 2023 ve 2024 yıllarında orta düzey yönetim kadrolarında büyük çaplı işten çıkarmalar gerçekleştirdi. Buna karşılık, daha alt kademelerde çalışanların işten çıkarılma oranları daha düşük seviyede kaldı.
Z kuşağının sadece yüzde 14’ü geleneksel hiyerarşik yapıların hala işe yaradığını düşünse de, işverenlerin yüzde 89’u orta düzey yöneticilerin şirketleri için kritik bir role sahip olduğuna inanıyor. Bu nedenle, iş dünyasının gelecekte yönetim süreçlerini daha cazip hale getirecek yeni stratejiler geliştirmesi gerekiyor.