Z kuşağından bir bilim insanının haberi!
Nobel Ödüllü bilim insanımız Aziz Sancar’ın sosyal medya hesap takipçilerinin daha günlük paylaşımlar yapan sosyal medya ünlülerininkinin onda biri kadar olduğunu hepimiz yine aynı kaynaktaki paylaşımlarından öğrenmiştik.
Bu türden kıyaslamalar elma ile armudu matematik işlemlerinde aynı kümede tutmak gibi varsayılabilir. Kaldı ki kimin neyi hangi amaçla izleyeceğini tartışmak da yersiz ama bir haberci olarak bilimsel çalışmalarıyla öne çıkanların haberlerini atlamamak da habercinin tercihi olmalı. Haberi yazıyorum ama ne kadar okunacağını bilmiyorum. Dikkat kesileceğim, bakalım bilim insanlarımıza ilgi gösterilmiyor tezi ne kadar doğru çıkacak?
Başardıklarının sonu yok gibi…
Haberi yazanlar başlığı cazip kılmış, “24 yaşında dünyaca ünlü bilim dergisinde yer aldı.” Alt başlıklar da destekliyor, “Halk sağlığı ile ilgili çalışması dünyaya örnek oldu.” ve “Türk doktor adayından gururlandıran başarı.” Dönem Covid’19 dönemi ve haberin öznesi neredeyse umudumuz Z kuşağı bir genç insan olunca dikkat kesiliyorum.
Haber Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesinden geliyor. İstanbul’da intörn doktor olarak tıp eğitimine devam eden Enis Çağatay Yılmaz 24 yaşındadır. Geliştirilmesinde emek verdiği bir su kaynağının kullanılabilirliğini normal metotların aksine yapay zekayı kullanarak çok daha hızlı ve ucuz değerlendiren bir yönteme ilişkin İngiltere’de yayınlanan “Nature Light: Science & Application” adlı dünyaca ünlü bilim dergisinde makale olarak yer almıştır. Dergi yalnızca en üst düzey bilimsel çalışmaları yayınlamasıyla bilinmektedir. Başardığı şey zaten çok değerli ama bunu onaylayan merci de haber değeri taşıyor belli ki.
Genç doktor adayı Yılmaz, “Geliştirdiğimiz yöntem, dünyada halk sağlığı için çok önemli bir çalışma. Bir su kaynağının ne kadar temiz olduğunu yapay zekayı kullanarak kısa sürede ortaya çıkarıyoruz. Koronavirüs riski yaşadığımız şu günlerde ve benzer süreçlerde insan sağlığına katkıda bulunacak önemli bir çalışmaya imza atmanın mutluluğunu yaşıyorum.” diyor.
Enis Çağatay Yılmaz kendini bilime adayanlardan. 1996 İzmir doğumlu. Fen Lisesinden mezun ve 2014 yılı LYS MF-3 alanında Türkiye üçüncüsü. Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesinde okurken daha hazırlıktayken ABD’ye gitmiş. Doktorların tıp biliminin katı ciddiyetine bir kaçış olarak sosyal insanlar olduğu bilinir. Genç adam da okul içinde ve dışında sosyal aktivitelerden kopmamış ama ABD’deki ikinci yılında Harvard’da Dr. Teng’in laboratuvarında yaz stajı için kabul almış. Gelişmiş teknolojilerle çalışma olanağı bulan Yılmaz Dünya Tıp Öğrencileri Federasyonunun bir üyesi olan TURKMSIC’in düzenlemiş olduğu Türkiye geneli sınavında İtalya’da kardiyoloji stajı yapma hakkını da kazanmış. University of California Los Angeles mühendislik fakültesi profesörlerinden Dr. Aydoğan Özcan’ın rehberliğinde tek tıp öğrencisi olarak UCLA’daki laboratuvarın projelerde çalışmış. Son olarak Tayvan’daki Kulak-Burun-Boğaz ve Dermatoloji bölümlerinde staj yapan Yılmaz, şimdilerde intörn doktor olarak hedeflediği Radyoloji uzmanlığı için eğitimini tamamlıyor.
Başarılarınız daim, yolunuz açık olsun genç adam!