Zeytinyağı kültürü kuşaklar boyu nasıl yaşar?
Komili zeytin hasadı için Ayvalık’tayız… 25. kez düzenlenen hasadın kurum içinde ve biz konuklar için üretimden pazarlamaya, algı yönetiminden motivasyona kadar çok yönlü amacı var. Zeytin hasadı biz katılanlar için birliktelik demek, gurur demek, Anadolu ve Ege demek. Pek çoğumuza zeytinyağı denince aklına muhtemelen Komili markası geliyordur. Hadi biz söyleyelim: Komili neredeyse kendi segmentinde jenerik marka statüsüne ulaşmak üzere.
Komili yönetimince zeytin hasadının kendi fonksiyonel anlamının ötesinde bir kültür olduğu da düşünülüyor. Bu inançla yıllardır zorunlu sebepler dışında biz habercilerle davetlilerin de katıldığı hasatlar yapılıyor. Hasadın da tutkunu olur mu demeyin, olunuyormuş.
Zeytinyağının yarattığı kültürle harmanlanan, zeytin ve zeytinyağı bu topraklarda “Kuşaklar Boyu Yaşasın Diye” gelenekselleştirilen Komili Zeytin Hasadı bu kez de çok sayıda zeytin sevdalısının katılımıyla gerçekleşti. Hasadın açılışını usta sanatçılar Erkan Can ve Güven Kıraç gerçekleştirdi. Hasat boyunca Yazar & Şef Ömür Akkor, muhteşem yemeklerin zeytinyağı ile bağını hem anlattı hem tattırdı. Eline sağlık Ömür Akkor…
Marketing Türkiye Genel Yayın Yönetmeni
Hasat sofrasında ise; Ömür Akkor ve (benim dışımdaki) konuklar tarafından dövülen, Balıkesir mutfak kültürünün vazgeçilmezi keşkek başta olmak üzere Ege lezzetleri sunuldu. Zeybek oynayan gururlu gençler günün sürprizi oldu. Biz konuklar tarafından toplanan zeytinleri sıkım tesisine götürmek, zeytinyağına dönüşümünü izlemek ve emek verdiğiniz bir şişe zeytinyağı ile tesisten çıkmak çok keyifliydi. Üstünde ismimin yazdığı şişeyi bulmak üzere gösterdiğim çabayı da unutamayacağım.
Ömür Akkor işin her boyutunda usta. Tasarladığı hasat akşam yemeği menüsü, yörenin ünlü şefi Ekrem Yanbolluoğlu ve ekibi tarafından Kuzey Ege’ye ait zeytinyağının eşlik ettiği yine aynı coğrafyanın kendi ürünleriyle hazırlanmıştı.
Komili’nin “Kuşaklar Boyu Yaşasın Diye” çatısı altında yürüttüğü Anıt Ağaç Projesi ziyareti bence Ayvalık zeytin hasadının “Nirvana”sıydı. Uzun süren araştırma ve akademik tescillenme süreci sonucunda koruma altına alınan 1105 yaşındaki anıt ağaç Koca Delice’yi hep birlikte ziyaret ettik. Şahsen Koca Delice’ye sarıldım, dayandım, konuştum, duygu seli yaşadım.
İyi ki, iyi ki!
Her fikrin kurum içinden güçlü bir destekçisi olmalı
Bunge Gıda Türkiye Ülke Lideri Turgut Yeğenağa, Komili’de tüm projelerin güçlü destekçisi. Bunu, projelerin başlangıcından beri kurumda farklı pozisyonlarda çalışıyor olmasından ve kurum içinden Ülke Liderliğine uzanan kariyerinden kaynaklandığını düşünüyorum. Yeğenağa “Kuşaklar Boyu Yaşasın Diye” projesinin güçlü destekçisi.
Yeğenağa, zeytine, zeytinyağına ve elbette Anadolu’ya inancını şöyle ifade ediyor, “Anadolu’da bu kadar köklü bir geçmişi olan zeytinyağı için günümüzde Ayvalık’ın yeri tartışılmaz. Çünkü gerçek zeytinyağının ortaya çıkması için sonsuz sayıda ihtimalin kusursuz bir şekilde yan yana gelmesi gerekiyor. Buradaki zeytinyağı tadını Ayvalık’ın bereketli topraklarından, denizinden, güneşinden ve Kaz Dağları’nın rüzgarından alıyor. Kültürüyle anlamlı bu değere, bu şahane zeytin ağaçlarına sahip olduğumuz için kendimizi şanslı görüyoruz. Geçtiğimiz sene 240 bin ton olan zeytinyağı rekoltesinin bu yıl son beş senenin en yükseği olmasını bekliyoruz. Geçen yıldan daha verimli bir yıl geçirdiğimiz için bizler de Komili Ailesi olarak çok mutluyuz. Bu veriler iklim şartları ve bakım çalışmalarıyla yükseliyor. Biz de zeytin tarımı yapan çiftçilerimiz ile el birliği içerinde yoğun bir şekilde çalışmalara devam ediyoruz.”
Kesilmesi yasak ama yerinden sökülebiliyorlar…
Sürdürülebilirlik başta olmak üzere zeytinyağı ve kültürünün kuşaklar boyu yaşaması hedefiyle gerçekleştirdikleri projelerini de anlatan ve bugüne kadar 25 milyon zeytin ağacını taradıklarını açıklayan Turgut Yeğenağa; “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile gerçekleştirdiğimiz Anıt Ağaç projemiz kapsamında kadim kayıt altına alıyoruz. 2018 yılında başlayan projemiz kapsamında şu ana kadar Balıkesir Ayvalık ve Manisa’da bir kısmının tescili tamamlanmış bir kısmı da hala prosedürü devam eden toplamda 310 ağacımız bulunuyor. Kanunen zeytin ağaçları kesilemiyor fakat maalesef sökülerek yerleri değiştirilebiliyor. Projemiz kapsamında anıt ağaçlar tescillendikten sonra yerleri değiştirilemiyor böylece koruma altına da alınmış oluyorlar. Bu sebeple de kültürün devamlılığı ve gelecek nesillere aktarımı açısından da projenin bizim için önemi çok büyük. Biz Komili olarak Türkiye’nin anıt zeytin ağacı haritasını çıkarmak istiyoruz. Bunun için de şimdi projemizin hedefinde tüm Türkiye bulunuyor.
Zeytinyağı bu topraklar için bizim toplumumuzla da bağdaşan çok önemli bir kültürel değeri ifade ediyor. Zeytin yetiştiriciliğinin ilk kez M.Ö. 4000 yıllarında Anadolu’da başlamış, buradan Akdeniz’in diğer ülkelerine yayıldığını biliyoruz. Bilimsel birçok literatüre göre tipik bir Akdeniz bitkisi olan zeytin ağacının anavatanın Anadolu’nun Mardin, Kahramanmaraş ve Hatay üçgeni olduğuna inanılıyor. Komili olarak yakında zeytinyağının bu topraklarda kaç bin yıldır olduğunu arkeolojik bulgularla destekleyerek, bilimsel olarak kanıtlamayı hedefliyoruz. Bilimsel literatüre girecek ve uluslararası arenada da çok değerli bir çalışma olan projemiz çok kıymetli akademisyenlerimizin gerçekleştirdiği çalışmalarla aralıksız sürüyor.” diyor.
Kızılay Malatya’daki fabrikasında IKEA için üretime hazırlanıyor