Teknolojide Kadın Derneği (Wtech) ile güçlerini birleştiren SabancıDx, 2022’ye oldukça güçlü bir projeyle adım attı. “Geleceğin Yüzleri” projesi kapsamında, 100 kadına “siber güvenlik ve analitik” alanlarında eğitim imkânı sunacak olan şirket hem teknoloji sektöründe yetkin insan kaynağı ihtiyacına çözüm yaratmayı hem de kadınların potansiyellerini açığa çıkararak bilişim sektöründeki kadın istihdamını artırmayı hedefliyor… SabancıDx Kurumsal İletişim ve Pazarlama Müdürü Gökçe Kaya ile tek kaynakta çok soruna çözüm üretmeyi amaçlayan “Geleceğin Yüzleri” projesinin detaylarını konuştuk.
Hedefimiz örnek bir proje yaratmak
- İnsanla çalışma hayatı arasındaki ilişkinin küresel çapta yeniden tanımlandığı bir dönemdeyiz. Teknoloji de bu dönüşümün temelinde yer alan en önemli katalizörlerden biri. Son yıllarda yetenekli insanların kariyerlerini Türkiye dışında şekillendirme eğiliminde olduklarına tanıklık ediyoruz. Habitat’ın her yıl yayınladığı Türkiye’de Gençlerin İyi Olma Hali Raporu’na göre gençlerin başka bir ülkeye yerleşme isteği son yılda 12 puan artarak, yüzde 43 seviyesine geldi. Beyin göçü artışı ve eğitim sisteminin teknoloji alanındaki eğitime tek başına yeterli olmaması, kaybedileni telafi etmek ve sektördeki insan kaynağının sürdürülebilirliğini sağlamak için harekete geçmemizi zorunluluk hâline getirdi.
- İçinde bulunduğumuz dönem kaynakları verimli ve kalıcı değer yaratan işler için kullanmayı gerektiriyor. SabancıDx olarak, bu yıl dijitalleşme süreçlerinde bizimle bir nevi yol arkadaşlığı yapan müşterilerimize standart bir yılbaşı hediyesi iletmek yerine, onlara ülkemiz kadınlarını ücretsiz ve nitelikli eğitime kavuşturarak ulaşmak istedik. Bu projeyi, müşterilerimizle birlikte çalışma süreçlerimizde yarattığımız değerin bir yansıması olarak konumladık. Yarattığımız insana ve topluma dokunan bu hediyenin, iş dünyasındaki alışkanlıkları değiştiren örnek bir proje olmasını hedefliyoruz.
Kadın istihdamının sadece yüzde 7’si teknoloji alanında
- Manpower Group’un 2021 yılındaki Yetenek Açığı Raporu’na göre; Türkiye ve dünyada nitelikli insan kaynağı açısından; veri analistleri, dijital pazarlama & strateji uzmanları ve bilgi güvenliği analistleri gibi alanlarda insan kaynağı açığı arttı. Türkiye’de beyin göçünün artmasıyla söz konusu açık iyice derinleşti ve derinleşmeye devam ediyor. Sektörün insan kaynağı sürdürülebilirliğine katkı sunmanın yanı sıra, yeni nesil teknolojiler alanında kariyer hedefleri olan ancak yeterli desteği bulamayan gençleri ve özellikle de kadınları desteklemek için yola çıktık.
- Sektördeki kadınların sayısı geçtiğimiz on yıllara oranla iyileşme gösterse de hak ettiği orana ulaşılabilmiş değil. Deloitte’un Teknoloji Kapsamında Kadın başlıklı raporuna göre; Türkiye’de kadın istihdamının sadece yüzde 7’sinin bilgi teknolojileri alanında olduğunu görüyoruz. Fırsat eşitliği kapsamında kadınların teknoloji eğitim erişimine katkı sunarak, kadınların çok yönlü düşünme, azimli ve duyarlı olma, duyguları dışarıda bırakmadan karar verme yetisi gibi özelliklerinin teknoloji dünyasına kattığı değerin artmasını istiyoruz. Büyük bir motivasyonla başladığımız Geleceğin Yüzleri’nde güç birliği yaptığımız Teknolojide Kadın Derneği de bu alanda önemli bir misyon üstleniyor.
- Üniversitelerin STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik, Matematik) ve IT (Bilişim Teknolojileri) bölümlerinden yeni mezun veya 2022 mezuniyet yılı olan Türkiye’deki 20- 30 yaş arasındaki kadınları hedef kitlemiz olarak belirledik. Kariyerlerinin başlarında işi veya iş deneyimi olmayan ve tercihen konuyla ilgili ders, proje çalışması veya stajda yer almış olan teknoloji sektöründe hedefleri olan katılımcıların başvurularını bekliyoruz.
100 yetkin insan kaynağı yaratacağız
- Pandemi sonrası sevdikleriyle dijital ortamda sosyalleşebilen, uzaktan çalışma modeliyle evini ofis haline getiren, kişisel ve ev ihtiyaçlarını internet üzerinden gideren bir dünyayla karşı karşıya kaldık. Bu yeni alışkanlıklar doğrultusunda SabancıDx’in stratejik odağında da yer alan siber güvenlik ve analitik üzerine programı kurguladık. Program kapsamında eğitim alan katılımcılar, teknoloji sektöründeki yetenek açığı sorununa katkı sunarken, bizim için de potansiyel iş arkadaşı olacaklar. Proje, sektörün sürdürülebilirliği bakımından da ciddi bir karşılıklı kazanç ortaya çıkartıyor.
- Ülke olarak teknoloji yetkinliğimiz ve genç nüfusumuzla önemli bir potansiyel barındırıyoruz. Hedefe ulaşmak için sahip olduğumuz yetkinlikleri gençlerimizle paylaşıp onlara destek olmamız gerekiyor. Teknolojide Kadın Derneği (WTech) iş birliğiyle 100 kadına sunduğumuz siber güvenlik ve analitik eğitimleriyle katılımcılara gerekli donanımı kazandırıp onları sertifika sahibi yapmayı hedefliyoruz. Hem SabancıDx hem de dijitalleşme merkezli şirketler için 100 yetkin insan kaynağı yaratmak, tarifsiz bir mutluluk yaşatıyor.
Gelecek için kadınların yetkinliklerinin artırılması gerekiyor
- WTech ile birlikte 100 kadına siber güvenlik ve analitik alanında online canlı eğitim fırsatı yaratıyoruz. 20’şer kişilik sınıflarda iki ay boyunca hafta sonları verilecek 40 saatlik eğitim sonrasında katılımcılar, teknik eğitimler alarak sertifika alma hakkına da sahip olacak.
- WEF verilerine göre önümüzdeki beş yılda ortaya çıkacak milyonlarca yeni uzmanlık alanı için 160 milyon kadının yetkinliklerini değiştirmek ya da yenilerini kazandırmak gerekiyor. Bu doğrultuda katılımcılar, nitelikli eğitimle gelecek için güçlenerek, kariyer hedeflerini gerçekleştirmek için daha donanımlı hale gelecekler.
İş arkadaşımız olma fırsatı da yakalayacaklar
- İstihdamda cinsiyet çeşitliliği sürdürülebilir bir ekonomi yaratmanın en etkili yollarından. Ülkemiz kadınlarının teknolojiye duyduğu ilgiye Geleceğin Yüzleri gibi fırsatlarla karşılık vermeliyiz. Bu tür projeler hem istihdama hem GSMH’ye hem de şirketlere fayda sağlıyor. SabancıDx olarak, projenin istihdama dönüşmesi için gerekli çalışmaları sürdüreceğiz.
- 2022 yılında SabancıDx’te aralarında mobil yazılım, UI/UX uzmanları, bulut teknoloji çözüm mimarları, siber güvenlik danışmanları, veri mühendisleri, dijital pazarlama analistlerine yönelik yeni istihdamlar söz konusu olacak. Katılımcılar, şirketimizin istihdam programı kapsamında gerekli uygunluklar sağlandığında iş arkadaşımız olma fırsatını yakalayabilecekler.
Geleceğin Yüzleri programına katılım koşulları
- Üniversitelerin STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik, Matematik) ve IT (Bilişim Teknolojileri) bölümlerinden yeni mezun veya 2022 mezuniyet yılı olan,
- 20 ile 30 yaş arası
- İşi veya iş deneyimi olmayan,
- Tercihen konuyla ilgili ders, proje çalışması veya stajda yer almış olanlar Geleceğin Yüzleri programına katılabilecek.