Hukuku sonu gelmeyen evrak işlerinden ayrı düşünmek oldukça zor. Ancak dijitalleşme rüzgarını arkasına alarak Ulawk platformunu kuran Burak Özçelik bunun tam aksini ispatlıyor. Hizmet vermeye başladığı ilk modülüyle Ticaret Sicil Gazetesi takip yükümlülüğünü kolaylaştıran platformun yapay zeka ve dijital dönüşüm projelerini Özçelik’ten dinliyoruz…
Öncellikle Ulawk ismi nereden geliyor, hangi köklere dayanıyor?
Hukuk alanında dijital dönüşüm projeleri oluşturma amacıyla çalışmaya başladığım dönemde, çalışmalarımı hukuk alanında sık yaşanılan problemleri bulup çözüm üretmek üzerine yapıyordum. Birkaç projeyi eş zamanlı geliştirmeye başladığım dönemde bir isim arayışı içine girdim. Hem yaptığım işi anlatmalı hem de yaratıcı olmalı diye düşündüğüm için bulduğum tüm isimler klişe geliyordu. İsim bulma fikrimi biraz daha çevreme açtım ve yaptığım işi anlatarak bu işle bağdaşacak bir isim üzerine düşünmeye başladık. O dönemlerde ulak, elçi, elchee gibi isimler hoşuma gitse yaptığım işi ve vermeyi amaçladığım hizmeti tam olarak anlatmıyordu. İsim bulmakta acele etmemiz gereken dönemde ise arkadaşım birden ULAWK ismini önerdi. O an çok hoşuma gitti ve çok hızlı bir şekilde bu ismi benimseyip tüm işlerimi bu marka adı altında kurgulama başladım. Ulawk ismi hem ulak hem de law kelimelerinin birleştirilmiş halidir.
Ulawk nasıl bir içgörüyle ortaya çıktı? Çözüm olduğu başlıca faaliyetler, sorunlar neler?
Ulawk benim ilk iş tecrübem değil aslında, daha önce de birçok farklı alanda çalıştım. Ulawk’ın ortaya çıkışını noktaları birleştirme teorisi ile açıklıyorum. Lise dönemiydi sanıyorum, Steve Jobs’un Stanford Üniversitesi mezuniyet konuşmasında anlattığı noktaları birleştirme teorisinden çok etkilenmiş ve anlamlandırmıştım. Sonrasında da yaptığım her işte bu teoriyi benimsemeye çalıştım. Noktaları birleştirme teorisini de kısaca şu şekilde açıklayabilirim. Hayatta yaptığımız her iş, başımıza gelen her olay bir nokta ve eğer bu noktaları sürekli ileride başka yaşadığımız noktalarla bağdaştırabilecek şekilde umutla hareket edersek, noktalar muhakkak ileride birleşiyor. İşte ben de tam bu sebeple lise ve üniversite hayatımda olabildiğince farklı sektörlerde çalışmaya ve olabildiğince farklı insanla tanışmaya çalıştım. Yaşadığım her olayı ve tanıştığım herkesi bir nokta olarak kabul edip, bu noktaları olabildiğince anlamlı hale getirmeye çalıştım çünkü inanıyorum ki kuşkusuz ileride bu noktalar geriye doğru birleşecek ve geleceğe yönelik bir fayda üretecek. Ulawk da tamamen 3 farklı noktanın birleşmesi ile ortaya çıktı. İlk nokta, dijital bir firmanın şirketlere ait özel haberleri mailing sistemi üzerinden kullanıcıları bilgilendiren bir hizmet sunmasıdır. İkinci nokta, üzerinde çalışma yaptığım bir olayda Ticaret Sicil Gazetesi’nin takip edilmemesi sebebiyle uğranılan ciddi ekonomik ve hukuki zararın oluşmasıydı. Üçüncü nokta ise Türk Ticaret Kanunu madde 36/3 “3. Kişilere yüklenilen Ticaret Sicil Gazetesi takip yükümlülüğüdür”. Bu üç nokta birbirinden çok bağımsız ancak birbiri arkasına eklenerek hukuki bir fayda sağlanacak olan ULAWK platformu oluşturuldu. Ulawk’ın amacı kesinlikle bir kâr amacı gütmek üzerine değil ve aslinda bu konuda çok ciddi bir pazar da bulunmuyor. Ancak önemli bir hizmet sunmak ve piyasadaki diğer hukuki sorunları öğrenmek, ileride oluşturulacak diğer modüller için inanılmaz bir fayda oluşturuyor.
Bu sorunlar sık yaşanıyor mu? Ulawk ile zaman, kaynak, insan gücü nasıl daha verimli hale getiriliyor?
Ulawk’ın hizmet vermeye başladığı ilk modülü Ticaret Sicil Gazetesi takip yükümlülüğüne çözüm oluşturmaktadır. Türkiye’de kurulan her şirket 15 gün içinde ilgili Ticaret Sicil Müdürlüğün’de kuruluş ilanı yapmak zorundadır. Ticaret Sicil Gazetesi TOBB tarafından her iş günü çıkartılan Şirket yapısal değişiklikleri, İlgili icra dairesi ve Mahkeme kararlarının yayımlandığı gazetedir. Her şirket, şirketi ile ilgili ilanları bağlı bulunduğu 238 sicil müdürlüğünün birinde ilan ederek 3. Kişilere duyurulur ve bu sayede aleniyet yaratılır.
Ulawk ilk modülü ile çözümüne sebep olduğu kanun maddesi ise Türk Ticaret Kanunu madde 36/3’dür. “Üçüncü kişilerin, kendilerine karşı sonuç doğurmaya başlayan sicil kayıtlarını bilmediklerine ilişkin iddiaları dinlenmez.”. Kanunu hükmü çok net. Ticari iş ilişkiniz olan şirketlerin Ticaret Sicil Gazetesinde yaptıkları önem arz eden ilanları takip etmeniz ve hukuki süreleri kaçırmamanız gerekmektedir. Aksi halde bilmediğinizi iddia edemezsiniz.
İşte tam burada devreye giren Ulawk sizlere ticari iş ilişkiniz olan şirketlerin ticaret sicil gazetesinde yapacak oldukları ilanları bilgilendirecek bir entegrasyon hizmeti sunmaktadır. Ticari İş ilişkiniz olan şirketleri panele ekleyerek, Ticaret Sicil Gazetesi’nde yaptıkları ilanlardan e-posta yolu ile haberdar olacaksınız. Ticari iş ilişkisinde olduğunuz şirketlerin yapısal değişik ilanlarından haberdar olacak, hukuki ve ticari korumanız sağlanacaktır.
Bir başka sohbetimizde A.B.D’de yardımcı avukatlık yapan yapay zeka teknolojileri kullanılmaya başladığınızı ve yüzde 92 daha hızlı sonuç verdiği durumlar olduğundan bahsetmiştiniz. Bu tür bir yapay zeka teknolojisinin Türkiye’de kullanılması sizce ne derece mümkün?
Her alanda olduğu gibi Hukuk alanında da kullanıcı taleplerinin öğrenilmesi ve bunların veri tabanlarında saklayarak, sonraki kullanıcılara daha az maliyet ve daha temel ihtiyacını karşılayacak şekilde sunulması amacıyla yapay zekâ destekli çalışmalar yapılmaktadır. Ancak daha önce de belirttiğim üzere hukuk alanı, dijitalleşme sürecinde çok geride kalıyor en önemli sebeplerinden biri de kullanılan dil. Dijital dönüşümdeki kullanılan dil genellikle İngilizce olduğu için yapay zekâ destekli bir avukat yardımcı oluşturma, sürecinin ilk başlangıç noktası bilgisayara Türkçe öğretmemiz olacaktır diye düşünüyorum. Bu konuda da hem hukuk hem de yazılımın dışında Türk dili üzerinde çalışmalar yapılarak, bu verilerin bilgisayara aktarılması ile başlanabilecektir. Türkiye’de bunun yapılması için biraz daha vaktimiz var, ancak hiç kuşkusuz araştırmaların ve geçmiş bilgilerin çok önem arz ettiği hukuk alanında, yapay zekâ avukat yardımcılığı yapılacak.
Dijitalleşme uzun bir süredir global gündem olsa da bu konuda henüz belli adımları tamamlamamış sektörler bulunuyor. Hukuk dalındaki dijitalleşme seviyesi hakkında ne düşünüyorsunuz? Gereklilikler, atılacak adımlar hangileri olmalı?
Pandemiyle beraber birçok alanda dijitalleşme çalışmaları yapılmaya başlandı. Dijitalleşme süreci yapılan işi ciddi bir şekilde geliştirse de dijitalleşen işler bir daha geri dönülemez hale geliyor. Bu sebeple yapılacak dijital dönüşümler seçilerek uzun vadede sa
Birçoğu benim bile hayal edemediğim noktalarda çalışmalar yapıyorlar. Hukuk alanının bu konuda geri kalmasında birçok etken var aslında ilk ve en önemli etken hukuk alanın ulusal olması. Dijitalleşme projeleri dünyanın her yanından birbirlerini tamamlayarak gelişmekte olmasında karşın hukuk alanı ulusal olması sebebiyle her ülke hukuk alanında kendi mevzuat, kanun ve işleyişine göre dijitalleşmeye çalışıyor. Bu sebeple Türkiye’de hukuk alanında yapılacak olan dijital projeler kesinlikle Türkler tarafından yapılacaktır.
Yeni yıla yaklaşırken sormadan edemeyiz: Ulawk’tan 2023 yılında neler beklemeliyiz? Başka modülleriniz, çözümleriniz olacak mı?
Ulawk’ı ilk kurarken ki temel amacım hukuk alanında dijital dönüşüm projeleri üretmekti. İlk modülün satışı için şirketlerle iletişime geçtiğimde ticaret sicil gazetesi entegrasyon hizmetinin çok fayda ürettiğini iletip bunun yanında sık yaşadıkları diğer hukuki sorunları dile getirip dijital bir çözüm üretebilir miyiz diye üzerinde düşünmeye başladık. Şu an ikinci modül üzerinde çalışıyoruz her modülde ilk 2 ay projeyi hazırlama süreci oluşuyor. Hazırlık süreci tamamlandıktan sonra yazılım sürecine giriyoruz bu süreç projenin ağırlığına göre değişiyor. İkinci modül 5 aylık bir yazılım ve test süreci bulunuyor. Sanıyorum 2023 ikinci yarısında Ulawk ikinci modülünü yine hukuk alanında kullanıcıların hizmetine sunacak.