Takeda Türkiye Genel Müdürü Ömür Mangaloğlu, Birleşmiş Milletler Eğitim ve Araştırma Enstitüsü (UNITAR) iş birliği ile toplum sağlığını destekledikleri, değer odaklı projeye ilişkin bilgi verdi.
Takeda Türkiye hakkında kısaca bilgi alabilir miyiz?
Hasta odaklı, yenilikçi bir ilaç şirketi olan Takeda, 242 yıldır henüz karşılanmamış sağlık sorunları için yeni tedaviler geliştiriyor. Takeda’nın tüm dünyada geliştirdiği tedavi yöntemlerini 2009 yılından bu yana Türkiye’deki hastalarla buluşturuyoruz. “Daha sağlıklı, daha parlak bir gelecek” vizyonumuzla Hematoloji, Onkoloji, Nadir Genetik Hastalıklar, İmmünoloji, Gastroenteroloji alanlarında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Faaliyetlerimiz kapsamında, küresel sağlık sorunlarına çözüm bulmak için sağlığın tüm paydaşlarıyla iş birliği içerisinde, hastayı merkeze alan, sürdürülebilir sağlık sistemlerini destekliyoruz. Bu yaklaşımımızla, sağlık sektörü için büyük önem taşıdığına inandığımız Birleşmiş Milletler Eğitim ve Araştırma Enstitüsü (UNITAR) ve Uluslararası Cerrahi Vakfı (GSF) ortak girişimi Değer Temelli Sağlık Hizmeti (VBHC) projesinin bir parçası olmaktan dolayı çok memnunuz.
Değer Temelli Sağlık Hizmeti (VBHC) yaklaşımını açıklayabilir misiniz?
Değer Temelli Sağlık Hizmeti (VBHC) yaklaşımı, sağlık sistemlerinin kaynaklarını en verimli şekilde yöneterek insanlara en etkili sağlık hizmetini sunmalarını sağlar. Değer Temelli Sağlık Hizmeti ile geleneksel işlem bazlı maliyet yaklaşımı yerine, yaratılan sağlık kalitesine odaklanılır ve böylelikle, daha sürdürülebilir, hasta odaklı bir sağlık hizmeti sunumu mümkün olur.
Takeda olarak, değer temelli sistemlere geçişi sağlamak için kapsamlı sağlık verilerinin toplanmasından başlayan stratejik bir yaklaşım öneriyor ve projeyi desteklemek için uluslararası kuruluşlarla ortaklık kurarak değişime aktif olarak katkıda bulunuyoruz. Son yıllarda yapılan araştırmalar; kadınlarda kanser ölümlerinin önde gelen nedenlerinden birinin meme kanseri olduğunu ortaya koyuyor. 2022 yılında dünyada 2,3 milyon kadına meme kanseri teşhisinin konulması durumun ne kadar ciddi bir boyuta ulaştığını gösteriyor.[1] Bu nedenle Türkiye’de Değer Temelli Sağlık Hizmeti Projesi (VBHC) meme kanserine odaklandı.
Türkiye’de şu anda uygulanmakta olan Değer Temelli Sağlık Hizmeti Projesi (VBHC), meme kanserine odaklanarak, meme kanseri için erken tarama, tanı ve cerrahi tedavideki gecikmeleri belirlemeyi ve azaltmayı amaçlıyor.
UNITAR, Türkiye’de kadınlara yönelik meme kanseri bakımının kalitesini artırmak için nasıl bir katkı sağlayacak?
UNITAR, sürdürülebilir ve hakkaniyetli sağlık sistemlerine yönelik önemli bir adım atarak T.C. Sağlık Bakanlığı ile ortak bir mutabakata vardı ve Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi ile meme kanserinde değer temelli yaklaşım projesini başlattığını duyurdu. Proje kapsamında, tanı ve tedavi gecikmelerine neden olan engeller ele alınıyor ve kadınlarda meme kanserinde sağlık hizmeti kalitesini artırmak için çalışmalar yürütülüyor.
Proje süresince konu hakkında veri oluşturarak katkı sağlayan ‘Lokal ileri evre meme kanserinde tanı ve tedavi gecikmelerinin etiyolojik nedenleri’ başlıklı çalışma da yapıldı. Türkiye’de 37 sağlık merkezi ve 7 bölgede 750’den fazla lokal ileri meme kanseri hastası araştırıldı.
Ön bulgular, hastaların yaklaşık yarısının kendi kendine meme muayenesinin nasıl yapılacağını bilmediğini gösterirken, ölüm korkusu ve farkındalık eksikliği hastaların doktora başvurmalarındaki gecikmelerin en önemli nedenleri olarak tanımlandı. Cerrahi sonrası kemoterapi ve radyoterapideki gecikmelerin en önemli nedeni olarak tedavinin olası yan etkileri ile ilgili tereddütler olduğu tespit edildi.[2]
Projenin bir sonraki aşamasında; Türkiye’deki kadınlara yönelik meme kanseri bakımının kalitesini artırmak için değer temelli bir sağlık yaklaşımı kullanarak, belirlenen zorlukların üstesinden gelmek ve müdahaleler geliştirmek amaçlanıyor.
Projenin detaylarına göz atmak için TIKLAYIN.
[1] Value-Based Healthcare Hub (valuebasedhealthcare-un.org) – 2022
[2] Award for Presentation of VBHC Breast Cancer Study Received for Our Project Team in Türkiye — Value-Based Healthcare Hub (valuebasedhealthcare-un.org)– 2023
C-ANPROM/TR/CORP/0199